Alltfler företagsledare sparkas efter etiska övertramp


Publicerad: 15 maj, 2017

Var tjugonde storföretags-vd och koncernchef som lämnat sitt jobb under de senaste fem åren har gjort det på grund av korruption, mutor och andra affärsetiska brott. En ökning på 1,5 procent sedan perioden 2007 till 2011.

Det visar en studie från PWC, som analyserat alla byten av toppchefer i världens 2 500 största företag.

Analysen visar också att andelen sparkade på grund av etiska övertramp är nära dubbelt så hög i Europa som i USA och Kanada. Vanligast var det i de så kallade Bric-länderna, där 8,8 procent av företagsledarna fick lämna efter anklagelser om mutor och annan korruption.

Av samtliga tillfrågade svarade 24 procent att företaget under de senaste två åren upplevt fall av mutor och korruption. Amerikanska företag hade den lägsta andelen, 14 procent.

– Vårt material visar inte om det sker fler övertramp i stora företag nu än tidigare. Däremot tvivlar vi på att det är så, säger Per-Ola Karlsson, på PWC:s Mellanöstern-kontor i ett pressmeddelande.

Istället pekar PWC ut fem trender som kan ha lett till den ökade andelen företagsledare som sparkas av etiska skäl:

  • Opinionen, som efter finanskrisen 2007-2008 har ett allt mindre förtroende för storföretag och mindre fördragsamhet med oetiskt beteende.
  • Skärpta lagar och nolltolerans mot korruption.
  • Globala leverantörskedjor och ökad verksamhet i utvecklingsländer, med utbredd korruption.
  • Digital kommunikation där mejl och andra dokument ger handfasta bevis för övertramp.
  • Nyhetsflöde dygnet runt som gör det svårt för företag att hålla en låg profil och begrava negativa nyheter.